A KaOS Linux 2024.05 Bcachefs támogatást, Marknote jegyzetkészítő alkalmazást biztosít

A KDE-szoftveren alapuló, független fejlesztésű KaOS Linux disztribúció mögött álló fejlesztőcsapat bejelentette a KaOS 2024.05 kiadását és általános elérhetőségét, mint a legújabb, 2024 májusában megjelenő stabil pillanatfelvételt, amely tartalmazza az összes legújabb szoftverfrissítést.

A KaOS 2024.05 csaknem három hónappal a KaOS 2024.03 után érkezik, és a legújabb és legjobb KDE szoftverrel érkezik, beleértve a KDE Plasma 6.0.5 asztali környezetet, valamint a nemrégiben kiadott KDE Gear 24.05 és KDE Frameworks 6.2 szoftvercsomagokat, amelyek mind a Qt 6.7.1 alkalmazásfejlesztési keretrendszert használják.

A KaOS 2024.05 egyik érdekes változása a KaOS 2024.03 kiadáshoz képest, hogy a kernel a Linux 6.7-ről a Linux 6.8 -ra frissült . Ezzel a változtatással a KaOS Linux hivatalosan is támogatja az eredetileg a Linux kernel 6.7-es verziójában bevezetett bcachefs fájlrendszert bcachefs-tools a szükséges segédprogramokkal együtt .

Ez azt jelenti, hogy telepítheti a KaOS Linuxot a bcachefs fájlrendszerrel, de csak akkor, ha kézi particionálást hajt végre a Calamares telepítőben. Ezenkívül a bcachefs fájlrendszert a disztribúción belül a KDE Partition Manager alkalmazás vagy egy hasonló partíciószerkesztő alkalmazás is támogatja.

Ettől eltekintve az új KaOS Linux kiadás egy új Phonon hangháttérrendszert ad hozzá phonon-mpv néven, hogy a felhasználók teljesen Qt 6-kompatibilis háttérrendszert kapjanak, eltávolítja az összes grafikus kártya kernelmód-beállítását az ISO lemezképből, hogy kisebb legyen, és tartalmazza a KDE új Marknote WYSIWYG jegyzetkészítő alkalmazását.

A KaOS Linux fejlesztők megemlítik azt a tényt is, hogy a KDE-alapú alkalmazások, mint a Gcompris, Calligra, KWave és Kaffeine nemrégiben portoltak Qt 6-ra, és a KDE Frameworks 6 használható a disztribúción belül.

A motorháztető alatt a KaOS 2024.05 a Mesa 24.0.7 grafikus veremmel, az FFmpeg 6.1 multimédiás keretrendszerrel, a systemd 253.19 init rendszerrel, a Glib2 2.80 stackgel, valamint a Python 3.11, KMod 32, OpenSSL és OpenJDK 3.3 technológiákkal együtt érkezik.

A KaOS Linux 2024.05 letölthető a hivatalos webhelyről. Mivel azonban a KaOS Linux egy gördülő kiadású modellt követ, a meglévő felhasználóknak csak frissíteniük kell a telepítéseiket sudo pacman -Syua terminálemulátor alkalmazásban található paranccsal.

Vélemény, hozzászólás?