A ClamTk már nem karbantartott

clamtk

ClamTK. Mindig szomorú látni, hogy egy régóta létező nyílt forráskódú szoftver legelőre veti magát

Néhány hete az ikonikus IRC-kliens, a Hexchat bejelentette, hogy már nincs aktív fejlesztés alatt, a munkaerő és az szabadidő hiányára hivatkozva.

A héten a ClamTk fejlesztője bejelentette, hogy már nem tartják karban . A látszólag egyedüli fejlesztő úgy döntött, hogy személyes, technikai és modernitási okokból kifolyólag kilép, és hozzátette: –

„Az volt a célom, hogy visszaadjam a Linuxnak, azt amennyi sokat adott nekem, és hogy jobban tudjak programozni. Valószínűleg egyiket sem tettem meg. Több ismeretet szereztem a csomag működéséről, de azt hiszem, ez nem lényeges.”

Nem ismeri a ClamTk-t?

A ClamTk először 2004-ben jelent meg a nyílt forráskódú ClamAV víruskereső motorjának felhasználóbarát Linux frontendjeként ( megjegyzés: a ClamAV egy különálló projekt, amelynek fejlesztését a Cisco Systems Talos csoportja felügyeli , és ez a döntés nem érinti ).

Dave M, bejelentését kemény, elkeserítő olvasmánynak találhatjuk.

Lehet, hogy Dave nem érzi úgy, hogy „visszaadta a Linuxnak” a ClamTk -val amit kapott, de minden bizonnyal igen.

Lehet, hogy nem volt az emberek „kötelező Ubuntu-alkalmazásai” élén, de létezése fontos védőbástya volt, még ha csak pszichológiailag is (bár a kettős rendszerindítás világában ne hagyjuk figyelmen kívül a hasznosságát).

Ennek ellenére a biztonsági fenyegetések állandó fejlődése mellett az észlelésükre, megfigyelésükre és visszaszorításukra használt eszközökre is szükség van. Talán itt az ideje egy, modernebb Linux biztonsági eszköz megjelenésének.

Neked mi a véleményed? írd le a fórumba

Vélemény, hozzászólás?